Verenigingsgebouw

Welkom bij Het Verenigingsgebouw Veenhuizen

Veenhuizen. Een achthoekige kerk uit 1825 - eerste steen gelegd door Rudolphina Wilhelmina, de vrouw van Johannes van den Bosch. Daarnaast het oude Consistoriehuisje, dat qua architectuur een beetje uit de toon valt in Veenhuizen. En daar weer naast Het Verenigingsgebouw. Drie unieke monumenten op rij.

Het Verenigingsgebouw is een statig pand met een parkachtig aangelegde tuin en een lange oprijlaan, geflankeerd door een oeroude rode beuk. Het gebouw dateert uit 1922 en was ooit bedoeld als ontmoetingsplek voor het personeel van de rijkswerkinrichtingen in Veenhuizen. In 2006 is het monument geheel gerenoveerd.

De sfeer van het pand is uniek. Hoge plafonds en grote, lichte ruimtes. Bij de renovatie is geprobeerd zoveel mogelijk originele details te behouden. Schitterend zijn de granito vloeren met hun regelmatige zwart-witpatronen en op de sierlijk bewerkte plafonds. Ook de balustrades van de brede trap zijn fraai bewerkt. Het zwarte metaal wordt gesierd door rode bloemen in art deco stijl. Beneden is een theaterzaal met een mooie houten vloer, een bar en een riant podium. Op de bovenverdieping zijn nog drie kleinere zalen, die alle drie veel sfeer uitstralen. Ze hebben opvallend hoge ramen. De grootste van de drie zalen op de eerste verdieping heeft bovendien een prachtig balkon met uitzicht op de weidse tuin.